Magisch

Wanneer we iets prachtigs zien of meemaken, zeggen we soms: het was magisch. Een glorieuze zonsondergang, een concert wat je hart in vuur en vlam zet of een bijzondere ontmoeting met een ander menswezen.

Vaak bewaren we ‘het was magisch’ voor momenten waarop we helemaal versmolten met iemand of iets. We wérden die prachtige lucht. We wérden de muziek. We werden die ander met wie we praatten, dansten of vrijden.

Te gek natuurlijk, ik hoor het mezelf ook vaak zeggen, maar klopt het ook? Is het niet andersom? Is de echte toverkunst niet hoe we ons op al die andere momenten zo effectief kunnen loskoppelen van ‘de magie’ die het leven feitelijk is?

Mensen zijn meesters – onbenullige meesters, maar meesters niettemin – in het optuigen van illusies. Wie anders kan er 9 van de 10 keer tijdens het luisteren van mooie muziek er niet mee versmelten. Wie anders kan tijdens de laatste seconden van een zonsondergang denken aan zijn hypotheek. En bij hoeveel ontmoetingen maken we nu echt contact? Hele levens gaan voorbij zonder echt contact.

Ons brein grossiert in constructies die ons een rad voor ogen draaien. We zijn een fabriek van rookgordijnen en als de mist even opklaart, en het leven in al haar glorieuze eenvoud binnendringt, ervaren we dat als magisch. Tel je zegeningen, sowieso, maar als onze zegeningen daadwerkelijk te tellen zijn, doen we misschien toch iets niet goed.

Lang geleden zat ik tien dagen in een klooster in Thailand. Een oude monnik aldaar had als stokpaardje: effort is the duty of today. Vrij vertaald: het komt je niet aanwaaien. Gek genoeg is het toelaten van wat echt is, voorbij onze rookgordijnen, iets waar je moeite voor moet doen. Iedere dag opnieuw.

Daarover gaat Bureau Buitenlucht. En het is een van de redenen waarom we altijd buiten zijn. Want natuurlijk is alles echt, maar Moeder Natuur doet het zo lekker voor. Kijk mij eens geduldig aanwezig zijn, fluistert de boom. Kijk ons vliegen dan, scheren de vogels voorbij. Drijf toch een eindje met mij mee, verzucht iedere wolk. En de wind streelt je wangen. Magisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge